Jakt, fiske og fugleliv

Reinsjakt, ørretfiske og Blåstrupe

Kongsvold har mer på menyen enn god mat, gode senger og kultur i veggene. Du kan fiske i Driva eller i vatn inne på fjellet. Ved en anledning dro kokken, brudgommen og fjellstueverten til fjells og fisket bryllupsørret til 65 gjester. I sesongen kan du også jakte rein, ryper og småvilt.

Fiskekort for stangfiske i Dovrefjell og Driva kan du kjøpe på Kongsvold. Kort for reinjakt selges av fjellstyrene i Dovre, Lesja og Oppdal og av Statskog. Kort for småviltjakt selges av allmenningene.

Jaktprøve
Hvert år arrangere Nordenfjeldske Fuglehundklubb jaktprøve på Kongsvold. Jaktprøven 2009 i regi av Nordenfjeldske fuglehundklubb, ble arrangert f.o.m. torsdag 24. september t.o.m. søndag 27. september på Kongsvold. Engelsksetteren Turte, ble årets vinner av Sølvhunden. Mer info.

Fugleliv
Den rike, frodige og varierte floraen gir grunnlag for et rikt fugleliv. I fjellbjørkeskogen kan du høre bjørkefink og gråtrost. I vierbeltet kan du høre lirype, lappspurv og blåstrupe. På den åpne vidda kan du høre heipipelerke og heilo.

Fokstumyra er den mest kjente fugle-lokaliteten på Dovrefjell. Den ligger mellom Hjerkinn og Dombås. Fokstumyrene er først og fremst kjent for et unikt fugleliv, men her vokser også mange forskjellige orkidèer samt åkerbær i rikt monn. Fokstumyrene var godt kjent allerede på midten av 1800-tallet. Området tiltrakk seg samlere fra hele Europa og i 1917 var det mindre enn 20 hekkende fuglearter igjen på myrene. Brushanen var også forsvunnet. I 1923 ble fulgelivet på Fokstumyene fredet. I 1969 ble fredningen enda strengere og dette har gitt resultater. Både myrhauk og brushane er kommet tilbake samt mange andre arter.