Takk for oss!

Takk for oss

Etter 22 gode år på Kongsvold, sier vi nå takk for oss. Den storslåtte naturen, det historiske bygningsmiljøet og alle de hyggelige gjestene har vært en god ramme rundt livene våre. Dyktige medarbeidere har gjort at vi har fått til Kongsvold slik vi ville – en stor takk til dem.

Vi overlater driften av Kongsvold Fjeldstue til Staten og Riksantikvaren, som også kan svare på spørsmål, og håper at nytt vertskap snart vil være på plass for å kunne ha kontinuitet i driften og ha «folk i husan».

Thank you for our time in Kongsvold

After 22 incredible years, the time has come to pass Kongsvold on to the next hosts. The amazing nature, historical buildings and all the nice guests we have had staying with us, have been a great part of our lives. Great thanks to all our staff, who made our time in Kongsvold successful. Riksantikvaren will respond to questions you may have regarding Kongsvold.

Ellen og Knut J. Nyhus

Oppskrifter

Lag samme mat som Kongsvold
Prøv deg hjemme i eget kjøkken. Hjemmelagde havrekjeks, grønn ertesuppe med ristet mandel og champagne og kamskjelltartar med lettrøkt vaktelegg, skinkepulver og spinatolje.

Oppskrifter
Kongsvolds havrekjeks
300 g hvetemel
100 g sukker
130 g smør
250 g havremarg (fåes i helsekostforretninger)
2 ts hornsalt
1 1/2 dl melk

Smuldre sammen smøret med det tørre, og bland ut melken til slutt. Kjevle ut deigen til en rund kjeks, som stekes på 200 grader til de er gyldne. Serveres med smør og geitost.

Oppskrifter 2

Grønn ertesuppe med ristet mandel og champagne
500 g frosne grønne erter
1/2 kvast finhakket persille
75 g smør
2,5 dl fløte
Ca 50 g sukker (smakes til)
10 g maisena
0,75 l vann
Litt champagne

Smelt smør, legg i erter og persille, og rør under sterk varme. Ha i vann, fløte og sukker, smak til med salt og pepperog juster konsistensen med maisenna til slutt. Kjør med stavmikser til en jevn masse, siles så i grovt dørslag, og helles tilbake i en ren kjele.

Ristet mandel
Kjør hele mandler i matmølle eller bruk skivede mandler. Rist dem i tørr panne til lysebrun farge. Suppen skal serveres fra terrin på bordet. Tilsett ristede mandler. Hell litt champagne i suppeskålen uten å røre rundt. server straks.

Oppskrifter 3

Fra havet: I gamle dager fikk vertskapet på Kongsvold sjømat fraktet opp fra Møre-kysten. Sjømat er fremdeles viktig på menyen, og kamskjelltartar er en av godbitene. Det serveres med vaktellegg fra Frøya og grønn spinatolje.

Kamskjelltartar med lettrøkt vaktelegg, skinkepulver og spinatolje
250 g kamskjell
0,25 dl kaldpresset extra virgin olivenolje
0,25 dl varmpresset olivenolje
Salt (helst Maldon)
Hvit pepper
Saften av 1/2 sitron
Vaktelegg (evt vanlige egg)

Skjær opp kamskjellene i små kuber, bland med olivenolje, smak til med sitron, salt og peppersett kaldt i ca fem timer før servering.
Vaktelegg bløtkokes (1 – 1 1/2 min), skrelles og røykes.

Spinatolje
50 gram spinatblad uten stilk friteres, kjøres med ca 1/2 dl 50/50 olivenolje, siles og presses, has i sprutflaske.

Skinkepulver
Pæreskinke skjæres tynt på maskin, tørkes i ovn ved 110 grader ca 45 min. legges på papir (for å trekke ut fett) kjøres i hurtigmikser. Oppbevares i romtemperatur i boks med tørkepapir.